Има ли алтернатива политическата система?

24

Много от нас са си задавали въпроса има ли алтернатива демокрацията, от която светът все повече страда.
Аз я наричам партийно-капиталистическа демокрация. И може да ви се струва неграмотно подобно определение, но отдавна няма грамотна демокрация.
Има капитал, който управлява чрез партии.
Колкото повече партии, толкова по-добра е илюзията за избор.
Народът отдавна не избира и не управлява.
Има ли алтернатива политическата система?

Народът гласува за избраните от капитала партии.

Какво се случва по света и у нас?
Парите създават свои партии и свои слаби опоненти, и ги връткат през четири години.
Народът гласува, ако не за едните – за другите, а те всички работят за капитала, не за народа.
Системата е такава, че позволява на парите да ръководят политиците.
Дизайнът е такъв, че парите да имат власт, не народът.
Не се опитвам да правя евтини комунистически внушения.
Опазил ме Бог от тази болест.
Капиталът е добър, когато на народа му е добре.

Има ли спасение от тази система?

Аз мисля, че има.
Ето как аз го виждам (не е нещо ново като идея)
За едно народно самоуправление не са нужни партии,

и точно липсата на партии гарантира пресичане на корупцията, лобизма, конфликта на интереси, партизански боричкания, както и прахосването на пари за партии, парламент и голям административен апарат.
Това което ни трябва, и което ще осигури пряко демократично управление, е

безпартийна демокрация, основана на местни органи за гражданско управление.

Структурата я имаме – общински съвети.
Не е трудно да се реши, че в продължение на един месец, кварталните секции трябва да изберат своите общински представители.
Няма нужда от скъпи избори.
Ще имаме един месец време, да правим квартални събрания, да обсъждаме, да гласуваме и да изберем.
Ако трябва ще си направим квартални избори в края на месеца, като в листите ще влизат предложените на събранията граждани.
Избраните общински съветници, ще изберат измежду себе си народни представители за Народното Събрание, като постоянна ще е определената за общината бройка, но не и хората. Бройката ще може да се попълва за всяка сесися на Народното Събрание от различни общински представители.

Всяка квартална секция може на общо събрание да смени своите общински избраници.
За народните представители вече споменах, че не са постоянни като личности, а като бройка за всеки Общински Съвет.

Сесиите на общинските съвети ще са определен брой дни в месеца, за които дни всеки общински съветник ще си пуска неплатен отпуск (ако работи на заплата), а присъствените дни ще му се плащат от общинските пари.
Общинският съвет ще определи нужната бройка за платени (на заплата) административни общински служители, които ще се избират с конкурс.

Сесиите на Народното Събрание ще са определен брой в годината, като присъствените дни и командировачните средства на народните представители ще се изплащат от бюджета на Народното Събрание.
Не е задължително дори сесиите да се провеждат по обичайният начин на присъствие в зала.
При сегашните комуникационни технологии, сесиите могат да са в Интернет с криптирана връзка.
Отпадат парите за пътуване, хотели, храна, пиячка, лапачка, автомобили и прочие.
По същият начин ще работят и комисиите към НС.

Народното Събрание избира и назначава Министерски Съвет и Министър Председател.
Важно е не Министър Председателят да си избира кабинет, а да му бъде назначен такъв от Народното Събрание.

Не ни трябва Президент.

И без туй не върши никаква работа, а той и президенството смучат пари.

При подобна схема, не се изисква определен период (мандат) за който и да е избраник, бил той общински съветник или народен представител, защото кварталните организации и общинския съвет на всяка своя сесия могат да оттеглят един и да изберат друг.
Парите които сега харчим за избори ще бъдат спестени за нещо по-добро.

А какво ще правим с партиите?

Нищо.
Те да правят каквото си искат, стига да е законно и да не пречи на управлението.
Ако имат пари нека помагат, да си правят бизнес, да се събират на Бузлуджа или в Банкя.
Абе тяхна си работа.
Няма какво да ги мислим.
Една грижа и едно перо от бюджета по-малко.

Някои ще кажат, че горното е анархизъм, други, че е пряка демокрация, трети (партийците) че е фантазия.
Подобна схема, обаче може да работи и ще гарантира пряко участие в управлението на всеки Български гражданин.

Естествено горното е една прекалено опростена и прекалено простичко представена идея, но и сегашният тип на политическо управление не е по-сложен като структура, организация и механизъм; имаме партии, гласуваме за тях, те влизат в Народното Събрание, дават мандат за министерски кабинет и през останалото време се хрантутят с парите на народа и измислят закони с които да си пълнят джобовете и да стоят далеч от затворите.

А и защо трябва да е сложно.
Сложното не работи добре, създава и крие проблемите, забавя решенията и промените, харчи пари за поддръжка, корумпира се и се разваля.

Та какво ще кажете вие?

Вижте и продължението на тази тема

24
Оставете Мнение

avatar
10 Коментари
14 Отговори на коментари
0 Следящи разговора
 
Най-гласуван коментар
Гореща нишка от коментари
10 Автори на коментари
TrudenNikolay ArnaudovVikito96Darina PetkovaIvan Rohan Скорошни автори на коментари
  Запиши се за отговори  
най-нови най-стари най-гласувани
Уведоми ме за
vasko
Потребител
vasko

Аз ще кажа, че горе-долу същото нещо разработих миналата година. Нищо чудно. Това е ЕСТЕСТВЕНИЯ начин за подреждане на обществото и неговото самоуправление. При мен обаче липсва парламент, а властта на върха се упражнява от един човек, избиран (т.е. контролиран), подпомаган и съветван от няколко други. Също така тръгвам от съвсем малки общности от по няколко семейства и вървя към по-големи, като на всяко ниво се избират най-добрите, които да вървят нагоре. Така най-добрите избират най-добрия сред себе си и в същото време на всяко ниво има съответната степен на самоуправление. Отговорностите се разпределят адекватно на всяко ниво. В моето… Прочети нататък »

Иван Константинов
Потребител

А функциите изпълнявани от президент ще се изпълняват от кого и как? Имам предвид функции като -върховен главнокомандващ на БА, представител на държавата в международните отношения, контрол върху законодателната дейност на Народното Събрание чрез правото на отлагателно вето т.е. правото да върне на Народното събрание приет закон за ново обсъждане.

Гост
Гост
Гост

Звучи много добре, и в никакъв случай не мисля че изглежда тази идея утопична. Аз като един доста млад Българин (20 годишен) вярвам че със съвременните технологии, и особенно съдейки по моето поколение, ще дойде ден в който всякакви сложни бюрокрации, организиране на избори и управление на една държава ще става на много сходен принцип както при организиране на събитие с фейсбук например. Тоолкова много пари ще могат да се спестят, а тоолкова улеснено, прозрачно, бързо и ефективно ще бъде. Убеден съм че почти 95% от домакинствата в България имат поне един компютър  – или 100% някой в съответния блок,… Прочети нататък »

the Boss
Гост
the Boss
Dimitar Radev Radev
Гост

Здравейте, Мисля че ако го наречем директна демокрация ще е най-добре, но идеята с общинска власт не е добра. Както знаем Варна на общинско ниво се контролира от ТИМ, това би им дало мн голяма сила. (Не ми се мисли дори какво би причинило това) Трябва да внимаваме с мненията и изказванията си, защото от 2-3 дена се опитвам да обясня на хората какво е мажоритарна власт, както видях последиците бяха споменати в коментарите а именно „Да се остави вземането на решения на един човек е изключително опасно, освен ако този човек не е светец, но и светците не разбират… Прочети нататък »

Andreeva Antoaneta
Гост
Andreeva Antoaneta

Браво!Много ми допада!

Andreeva Antoaneta
Гост
Andreeva Antoaneta

От дни съм полудяла да търся из форумите някаква смислена идея,нещо което да ме удовлетвори до известна степен,някой,който да се доближава до мисленето ми,и да има виждане как да се осъществят всички тия идеи идващи от тук от там…Изведъж ме обхвана едно спокойствие като чета всичко това-спокоен,разумен диалог…Може би не всичко е идеално,но това е начина да се постигне нещо…Сега ако може някой да даде идея как да се даде гласност ,как повече хора да прочетат всичко това..

Ivan Rohan
Гост

с тази червена роза горе в ляво…,не вярвам на написаното.струва ми се ,…бананова кора.ПОЗДРАВИ

Vikito96
Гост
Vikito96

Пазете се от “ КОМУНИСТИТЕ“!!!   По делата им „СТАНИШЕВСКИ“  ще ги познаете !! Както е казал поетът: „НЕ ЧОВЕК а ЖЕЛЯЗО“. Аз ще перифразирам: „НЕ ЧОВЕК А ДЪРВЕНО ЖЕЛЯЗО“.

Nikolay Arnaudov
Гост
Nikolay Arnaudov

„А какво ще правим с партиите? Нищо.“ – Какво гарантира липсата на партии? Защо хората със сходен интерес пак да не се съберат за да работят заедно ? Този метод по-скоро ми прилича на заместване отколкото на промяна, просто партиите са изпаднали като модел. „Тези с власт/пари“ пак ще бъдат избирани по-лесно от хората, защото ще си плащат, те пак ще гледат собствените си интереси на първо място. Нищо не гарантира използването на морала при управление (доколкото ми е известно при законите морала се гледа на първо място). Според мен проблемът не е толкова във формата на управление колкото във… Прочети нататък »