Здравей Гост 

Сгъсти / Разшири

Здравейте, публикуването в този форум изисква регистрация.

Страници: [1]
Автор Тема: Има ли алтернатива политическата система?
Труде-
н
Администратор
Мнения: 12
Permalink
Пост Има ли алтернатива политическата система?
на: February 19, 2013, 00:57
Цитат

Много от нас са си задавали въпроса има ли алтернатива демокрацията, от която светът все повече страда.
Аз я наричам <strong>партийно-капиталистическа демокрация</strong>. И може да ви се струва неграмотно подобно определение, но отдавна няма грамотна демокрация.
Има капитал, който управлява чрез партии.
Колкото повече партии, толкова по-добра е илюзията за избор.
Народът отдавна не избира и не управлява.

Народът гласува за избраните от капитала партии.

Какво се случва по света и у нас?
Парите създават свои партии и свои слаби опоненти, и ги връткат през четири години.
Народът гласува, ако не за едните - за другите, а те всички работят за капитала, не за народа.
Системата е такава, че позволява на парите да ръководят политиците.
Дизайнът е такъв, че парите да имат власт, не народът.
Не се опитвам да правя евтини комунистически внушения.
Опазил ме Бог от тази болест.
Капиталът е добър, когато на народа му е добре.

Има ли спасение от тази система?

Аз мисля, че има.
Ето как аз го виждам.

За едно народно самоуправление не са нужни партии,

и точно липсата на партии гарантира пресичане на корупцията, лобизма, конфликта на интереси, партизански боричкания, както и прахосването на пари за партии, парламент и голям административен апарат.
Това което ни трябва, и което ще осигури пряко демократично управление, е

безпартийна демокрация, основана на местни органи за гражданско управление.

Структурата я имаме - общински съвети.
Не е трудно да се реши, че в продължение на един месец, кварталните секции трябва да изберат своите общински представители.
Няма нужда от скъпи избори.
Ще имаме един месец време, да правим квартални събрания, да обсъждаме, да гласуваме и да изберем.
Ако трябва ще си направим квартални избори в края на месеца, като в листите ще влизат предложените на събранията граждани.
Избраните общински съветници, ще изберат измежду себе си народни представители за Народното Събрание, като постоянна ще е определената за общината бройка, но не и хората. Бройката ще може да се попълва за всяка сесися на Народното Събрание от различни общински представители.

Всяка квартална секция може на общо събрание да смени своите общински избраници.
За народните представители вече споменах, че не са постоянни като личности, а като бройка за всеки Общински Съвет.

Сесиите на общинските съвети ще са определен брой дни в месеца, за които дни всеки общински съветник ще си пуска неплатен отпуск (ако работи на заплата), а присъствените дни ще му се плащат от общинските пари.
Общинският съвет ще определи нужната бройка за платени (на заплата) административни общински служители, които ще се избират с конкурс.

Сесиите на Народното Събрание ще са определен брой в годината, като присъствените дни и командировачните средства на народните представители ще се изплащат от бюджета на Народното Събрание.
Не е задължително дори сесиите да се провеждат по обичайният начин на присъствие в зала.
При сегашните комуникационни технологии, сесиите могат да са в Интернет с криптирана връзка.
Отпадат парите за пътуване, хотели, храна, пиячка, лапачка, автомобили и прочие.
По същият начин ще работят и комисиите към НС.

Народното Събрание избира и назначава Министерски Съвет и Министър Председател.
Важно е не Министър Председателят да си избира кабинет, а да му бъде назначен такъв от Народното Събрание.

Не ни трябва Президент. И без туй не върши никаква работа, а той и президенството смучат пари.

При подобна схема, не се изисква определен период (мандат) за който и да е избраник, бил той общински съветник или народен представител, защото кварталните организации и общинския съвет на всяка своя сесия могат да оттеглят един и да изберат друг.
Парите които сега харчим за избори ще бъдат спестени за нещо по-добро.

А какво ще правим с партиите?
Нищо.
Те да правят каквото си искат, стига да е законно и да не пречи на управлението.
Ако имат пари нека помагат, да си правят бизнес, да се събират на Бузлуджа или в Банкя.
Абе тяхна си работа.
Няма какво да ги мислим.
Една грижа и едно перо от бюджета по-малко.

Някои ще кажат, че горното е анархизъм, други, че е пряка демокрация, трети (партийците) че е фантазия.
Подобна схема, обаче може да работи и ще гарантира пряко участие в управлението на всеки Български гражданин.

Естествено горното е една прекалено опростена и прекалено простичко представена идея, но и сегашният тип на политическо управление не е по-сложен като структура, организация и механизъм; имаме партии, гласуваме за тях, те влизат в Народното Събрание, дават мандат за министерски кабинет и през останалото време се хрантутят с парите на народа и измислят закони с които да си пълнят джобовете и да стоят далеч от затворите.

А и защо трябва да е сложно.
Сложното не работи добре, създава и крие проблемите, забавя решенията и промените, харчи пари за поддръжка, корумпира се и се разваля.

Та какво ще кажете вие?

didi_66_66

Мнения: 1
Permalink
Пост Отговор: Има ли алтернатива политическата система?
на: March 3, 2013, 20:02
Цитат

Със сигурност управление в което партиите нямат власт е по добро от сегашното. Да така е партиите винаги обслужват и други интереси които не са в полза на народа. Така е навсякъде. По въпроса за връткането на много места зад отделните партии стоят различни икономически субекти така че, промяната е промяна на интересите които ще се обслужват така че там избора има значение. Хората избират реално кой субект ще има държавната подкрепа за следващия мандат. Това не е тайна и се знае, че даже си е сериозен мотив на самите избиратели като гласуват. Но защо при нас нещата са толкова по трагични от другаде, ами защото при нас париите и политиците нямат мяра в това колко могат да експлоатират народа.Другаде се прави сметката че нещата не трябва да прекаляват за да има и народа и той да е доволен и нещата да си вървят. При нас се гледа само другия интерес а народа му се обръща някакво внимание чак ако вземе да протестира. Пък за радост на нашите политици нещото което най трудно правим е да излезем да протестираме и те се възползват хубаво от това.
Конкретно по предложения модел това е реално начена по които са функционирали първите демокрации в света. Не съм сигурна дали сега има някоя работеща на подобен принцип. Да наистина се намалява шанса за подкупване но малко. Дали ще трябва да подкупиш 10 или 200 човека, а после да грабиш от милиони в продължение на десетки години не е от значение. То и сега лидерите дават на своите депутати малка част от черните постопления за да са послушни. Е от време има и някои по-стиснати лидери и се случва да се разпадне някоя парламентарна група но како да се прави. И какъв е извода че модела ще е по справедлив но за тези участващи в властта, а не за народа.
Да кажем че и народа ще има някаква полза по малките разходи за издръжка и по честата смяна и няма да му се налага да гледа едни и същи продажни лица в продължение на 23 години. Инак антинародния начин на управление ще си остане. Просто Българина доколи се до някаква власт вина ги гледа да се облагодетелства. Спомнете си какво е казал още Алеко Константинов за солонската митница. В нашата страна концентрира ли се власт в някои той ще се корумпира, а ако човека е такъв които не се подава на това(много малко такива има) ще бъде принуден да предаде народа.А пък ако и достатъчно смел да не се подаде на принудата, ами ще го убият прекалено неудобен ще е.
Нали точно затова президента и политиците толкова държат да има лидери на протестите. За да може първо хората да се разцепят при тяхното излъчване и да станат по малко. Нещо което за съжаление вече е факт, и мен много ме е яд че така лесно успяват да ни манипулират за пореден път.А после да има с кого да се споразумеят да му дадат нещо дали някаква власт дали някакви облаги дали пари в замяна на това да предаде тези които са го издигнали. Ако пък не склони ще го принудят някак си. Важното за тях е да конкретен човек, а не масата хора отвън на която не могат да направят нищо и от която треперят от страх.
Ако искаме да постигнем нещо просто протестите не трябва да се свързват с лица а с всички. Ако някои иска преговори да излезе пред всички нас и да каже какво предлага и ако чуе у-у-у и оставка значи предложението не се приема.
И за бога не сме всички това които не одобряваме сегашното си положение, вие други докога ще си стоите в къщи и ще чакате друг да свърши и вашата работа. Може би още 23 години, или докато и вие изпаднете до пълна безизходица като нас. То това мислене ни докара до сегашното положение. Спомнете се какво са правели Българите за своите сънародници преди. Спомнете си за Левски, Ботев и всички други. И вместо да си стоите пред телевизора жертваите няколко часа и покажете своята позиция. Покажете че сте Българи и милеете за страната си.

Труде-
н
Администратор
Мнения: 12
Permalink
Пост Отговор: Има ли алтернатива политическата система?
на: March 3, 2013, 20:26
Цитат

В човешката природа е да иска, а щом иска може да бъде корумпиран.
Не можем обаче да твърдим, че всички хора могат да бъдат корумпирани.
Можем обаче да твърдим, че корупцията може да се намали с по-добър модел на управление.
Този по-добър модел е безпартийния модел.

Не е все едно да корумпираш един или пет политически лидера или 150 независими, безпартийни народни представители.
Не е въпросът в това, че който има пари може да купи 5 и 500.
Въпросът е в човешкия фактор; от 5 проби за корупция може и петте да приемат, но от 500, все ще се случи един да не приеме и ти гориш в пандиза до живот.

По принципа на отричането и песимизма, ние като хора със слабости, никога не бихме имали идеален социален модел.
Но това не значи, че не можем да променим лошото към по-добро, макар и с неговите слабости.
Така че нека не сме крайни песимисти, както и не бива да бъдем крайни утописти 😉

Страници: [1]
Mingle Форум by cartpauj
Версия: 1.0.34 ; Страницата заредена за : 0.049 секунди.