Американците създадоха поредния мит за своята „култура“, твърдейки че хип-хоп музиката идвала от Африка.

Хип-хоп музиката
Хип-хоп музиката

Загубил съм най-вероятно над 50 часа из Интернета, в търсене на музикални примери за Африканска музика, която би могла да бъде основа за произход на хип-хоп музиката.
Не намерих.
Затова пък намерих няколко Румънски примера от тяхната фолклорна музика, които удивително точно се покриват с хип_хоп музиката.
Чуйте ги и кажете дали има някакво сходство с хип-хопа.

Горното изпълнение е част от едно парче на румънски цигански състав – Fanfare Ciocarlia, които предполагам, че имат нещо общо с българските цигани, защото думата „събири“ в песента се ползва като „да събере„, което си е Българска дума и не се ползва в Румънския език.

–––––––––––

Много стара народна песен, която е пята мно-о-о-ого преди хип_хоп музиката да се появи.

–––––––––––

Много старо изпълнение на „циганската кралица“ Ромика Пучеану

–––––––––––

ИМАМ ЕДНА МОЛБА: Моля ако намерите пример на Африкански фолклор от който би могло да произхожда хип_хоп музиката, пуснете го в коментарите на тази писаница.
Ако намерите други подобни примери от Балканската музика, моля ви, споделете ги.

Поръчай книгата Труден Бог
предишна писаницаПриказка за Градината (10) – за тополата
следваща писаницаЗа днешният ми РАП ден с Маниака
Труден
Роден: да, в Белене (Плевенско) | Местожителство: Зорница/Смолянско | Възраст: неузряла | Женен: щастливо за Анелия Енчева | Деца: Денислав и Надежда | Тъмно минало: комсомолски секретар, две сбивания | Светло бъдеще: закъснява
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
10 коментара
най-стари
най-нови най-гласувани
Мнения в полето
Виж всички коментари
Стефан
Стефан
07.01.2010 1:08

Аз също търся корените на рапа в африканската култура. Моята версия е следната: при неналичие на писменост сред африканските племена, все пак се е налагало да имат някакви средства за обмен на информация за събития и послания между тях, един вид много опростена дипломация. В тамошните пустинни условия, пристигането на куриер от друго племе би било рядкост, а посрещането му би бил малък празник. С песни и танци заедно с ритъма на барабаните, вестоносецът „изпява“ новините (евентуално съчинява римите на място – основа на фристайлинга). Това от моя гледна точка обяснява съобщителния (разказвателен) характер на рапа, за разлика от другите… Прочети нататък »

Стефан
Стефан
Отговор на  Truden
10.01.2010 1:59

Така е, не съм казвал, че не е измислица. Но повече ме интересуват дипломатическите процеси в доколониална Африка, отколкото музиката. Ако имаш някаква информация по въпроса, може да я споделиш с мен. По принцип фолклорната музика съпровожда всеки един народ по пътя му през историята и често е носител на съществена историческа информация. Колкото до версията, която описах, ако сметнеш че има зрънце истина, кажи, дори и да не прилича на рап.

Недялка
Недялка
16.02.2010 22:30

Това е тъпо. Дори и да търсиш 100 часа из нета няма да намериш такива африкански источници. И това е сувсем логично. Рапа не е създаден в Африка, но е произлязъл от африканци. Понеже негрите са били третирани като роби, те са живеел в бедност. Тогава се заражда този стил. Да, рапа не е създаден в Африка, но създателите му са мили именно тъмнокожи бедняци на американски гета.

Мария Атанасова
Мария Атанасова
17.02.2010 8:31

Удивително, изслушах и ръмънските и уйгурския клип! Ще поканя професионалист за мнение, но то се чува и с “просто“ ухо.

Мария Атанасова
Мария Атанасова
Отговор на  Truden
17.02.2010 8:57

Извинявай, заблудих се, че нещо ги свързва. Можеш да ми изтриеш репликата, като “не по темата“

марин костов марин
17.02.2010 22:14

Уигурският клип е запазена марка – там няма да барате 🙂 ще стане скандал !