Медии ли са блоговете – що за тъп въпрос?

2
671
Media - медия
Media – медия

Иво Инджев и Боян Юруков водят „високо интелектуален“ спор(дебат) „Медии ли са блоговете“.

Аз винаги съм бил срещу ползването на чуждици и заемки в Българския език, защото това обезличава и интелектуално принизява езика ни.
ОК, понякога (като при „ОК“ и „медия“) чуждиците се налагат като липса на съответна думичка в родния ни език, но всяко заемане трябва да се прави и ползва внимателно и отговорно, за да не ставаме интелектуални смешници.

Медията (ед.ч. medium) като съОБЩИТЕЛНА среда, включва всички СЪобщителни (комуникативни) средства и не е редно да се пита дали някое от тези средства Е МЕДИЯ, а дали съответното средство е включено в тази среда(medium).
Доколкото на Английски език media (as communication), се ползва като множенствено число на medium и означава канали и инструменти(средства) за информационно складиране и пренасяне, Българският въпрос „медия ли са блоговете“ звучи доста детски(инфантилно)

Ние Българите дори не се замисляме за произхода на чуждиците, които ползваме, и с времето влагаме съвсем различен смисъл в тях, на който чужденците биха се смяли на глас и със сълзи.

Мили Българи, четете WikipediA!
Тя е написана простичко и разбрано, като за среден интелектуалец с посредствен език.
Там ще разберете какво е media, когато я мислим като съобщения, и какво е mass media.
Ако не сте съгласни с Англичаните, можете да им дадете да разберат колко зле познават езика си и да редактирате страничките.

Но ако познавате достатъчно добре Английския език, ще си спестите излишни детски „дебати“ и ще спрете да замърсявате медийното пространство с ненужна информация и въпросчета.

Поръчай книгата Труден Бог
предишна писаницаВидове Български блогъри
следваща писаницаНещо като отворено писмо до Г-н Веселин Тодоров
Труден
Роден: да, в Белене (Плевенско) | Местожителство: Зорница/Смолянско | Възраст: неузряла | Женен: щастливо за Анелия Енчева | Деца: Денислав и Надежда | Тъмно минало: комсомолски секретар, две сбивания | Светло бъдеще: закъснява
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
2 коментара
най-стари
най-нови най-гласувани
Мнения в полето
Виж всички коментари
frog
frog
03.07.2010 15:05

Ами да си спорят, какво от това… Друго да не е, поне блоговете безспорно са за изказване на лични мнения и чесане на езици. 🙂

Кръстю
06.07.2010 16:54

Много точно си го казал…А те още продължават 🙂