РАСИЗЪМ

26
268

Когато преди петнадесет години пристигнах в ЮАР, попитах един българин, кое е най-лошото в тази страна.
„Ще си имаш работа с черни“ – бе отговорът му.
„Не съм расист“ – засмях се аз.
„Знаеш ли каква е разликата между расиста и туриста в ЮАР“ – засмя се на свой ред приятеля.
„?“ – повдигнах рамене в знак на невежество.
„Две седмици“ – бе отговорът.

Приех го като виц, до момента в който трябваше да си имам работа с черни.
Не, не станах расист след две седмици.
Дори и след петнадесет години не съм станал такъв.

В Уикипедията попадам на страницата, която ни обяснява какво е расизъм:

Расизмът е предразсъдък, основан на вярата, че човешките раси имат физиологични особености, които предопределят тяхната култура и способности. Обикновено расизмът включва идеята, че една раса е по-висша и има правото да управлява и доминира над другите.

Ако интелектът е физиологична особеност и се предполага, че след петнадесет години общуване с черните все още имам предрасъдъци, значи аз съм расист.
Но, аз съм НЕОБИКНОВЕН расист, който не смята, че една раса е по-висша от друга и има правото да управлява и доминира над другите раси.

Та, думата в случая е за интелектуалните различия между черната и останалите раси.
Наистина ли е предрасъдък да вярваме, че има разлика между интелектуалното ниво и възможности на бялата и черната раси.
Вземам бялата раса за съпоставка с черната, защото като бял човек ми е по-лесно да направя сравнението.

След всичките тези години в тесен допир с черните вече не си задавам въпроса за цивилизованата изостаналост на „майката на човечеството“ Африка.
Не се питам защо няма черен Нобелов лауреат в областта на науките.
Вече ми е ясно защо нямат математици, физици или химици със заслуги в тези науки.
Знам защо нямат шампион по шахмат.
Не ме учудва липсата им на усет за прави и паралелни линии.
Ако „факт“ е синоним на „предрасъдък“, значи аз съм човек с тежки предрасъдъци към интелектуалните способности на черната раса.

Въпросът е, расизъм ли е подчертаването на тази интелектуална слабост на черната раса?
Расизъм ли е ако подчертаем мързела на циганите?
Расизъм ли е, ако подчертаем жестокостта на белите? (уверявам ви, няма по жестока раса)

Кое прави една раса по-висша, интелектуалните й способности или душевната й чистота?

Ето, че стигнахме до нещо, което черните имат, а липсва при белите като раса – душевната чистота.
От там идват и успехите им в развлекателния бизнес като добри певци и музиканти.
Джазът е най-яркият израз на чистата душевност на черната раса.

Но аз съм расист, защото казвам, че черните и белите не са ЕДНАКВИ не само по цвят на кожата, но и по интелект.
Няма значение, че не оспорвам тяхното равноправие с останалите раси.
Според определението за расизъм аз съм расист.
Не е важно, че обичам черните колкото и белите.
Щом виждам интелектуалната разлика, значи по дефиниция съм расист.

Сигурен съм, че много от вас, заблудени от пропаганда и определения, също смятат себе си за расисти.
Споко, може и да не сте расисти, но още не го знаете.
А онези, които размахват сопата на расизма, да огледат първо себе си.
Защото е двуличие и признак на слабост да не признаеш пред себе си очевиден факт, заради криво разбрано човеклюбие и духовна извисеност.

П.С. Ако не сте общували по пет дена в седмицата за поне пет месеца, с пет черни, коментарите ви ще бъдат приети единствено като учтиво засвидетелстване на внимание.

Поръчай книгата Труден Бог
предишна писаницаGod for scientists. Putting God in scientific terms
следваща писаницаОпит за въоръжен грабеж у дома
Труден
Роден: да, в Белене (Плевенско) | Местожителство: Зорница/Смолянско | Възраст: неузряла | Женен: щастливо за Анелия Енчева | Деца: Денислав и Надежда | Тъмно минало: комсомолски секретар, две сбивания | Светло бъдеще: закъснява
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
26 коментара
най-стари
най-нови най-гласувани
Мнения в полето
Виж всички коментари
Сандо
20.02.2010 13:15

Много искрена и човешка позиция! И аз съм на мнение, че различията между расите, културите и народите са основната ценност на човешкия род. И само бих допълнил, че според мен черната раса не е по-малко интелигентна от бялата, ами просто е интелигентна по различен начин. Както впрочем има разлика и в мисленето на двата пола – мъжете и жените имат различно светоусещане i по различен начин възприемат времето и пространството, но в крайна сметка се допълват взаимно и ничий интелект не би струвал и пукната пара, ако не е в тандем с този на противоположния пол.

Дени
Дени
Отговор на  Truden
23.02.2010 12:53

Хмммм… Това ми напомня на един разговор който имахме преди около месец 🙂

Нина Гордиюк
20.02.2010 16:02

Малко съм общувала с представители на черната раса. Доста съм общувала с цигани. Не харесвам думата роми – те самите не се идентифицират така. Нямам предразсъдъци към тях. И до сега имам добри приятели цигани, с които продължавам да общувам. Различни ли са? И да, и не. Също като и негрите, и китайците, и… Та дори ние, представителите на бялата раса не сме еднакви. Мисля, че обяснението на думата расист е непълно и неточно.

иванушка
иванушка
Отговор на  Нина Гордиюк
03.12.2014 20:58

И аз не харесвам думата гяур или сука,но хората я използват за да ви идентифицират така че по добре нещата да се наричат с истинските имена !!! Когато си разговарям на РОМСКИ аз казвам …,,ме сиом ром“ /превод от ромски аз съм ром/ , а не ,, ме сиом циганин“ Не знам с какви роми сте общували или сте имали някакви отношения ,но е видно че те не са били грамотни най малкото а може би спечелването на два лева е било по важно от това как ще ги наречеш!!! Нямали сте предрасъдаци каква лъжа ,по скоро нямате разсъдък В… Прочети нататък »

Nikolay Kolev
22.02.2010 14:37

Расизъм винаги ще има, тъй като това е естествен механизъм за оцеляване на рода. Това за мен е просто е вариант на национализма, тъй като има много нива на самоидентификация. Много пъти съм се питал дали интелигентността (която между другото е само един вид и има точна дефиниция) е в различни граници заради културни и социални различия, но нямам отговор все още. Така или иначе, няма нищо лошо в това един да е по-добър в една, а друг – в друга област, което се казва „специализация“. И различията не идват от цвят на кожата, а от генетични особености. С напредването… Прочети нататък »

Nikolay Kolev
Отговор на  Truden
22.02.2010 22:41

Разбира се, че има връзка с оцеляването ни, но на подсъзнателно, инстинктивно ниво. По-различните от нас (т.е. по-далечни по отношение на самоидентификацията ни) са ни биологични конкуренти. Ксенофобия, расизъм, шовинизъм според мен са все производни на това, според мен.

Дени
Дени
Отговор на  Nikolay Kolev
23.02.2010 13:06

„Много пъти съм се питал дали интелигентността (която между другото е само един вид и има точна дефиниция)“
Интересно ми е да знам каква е тази точна дефиниция за интелегнтост? 🙂

Nikolay Kolev
Отговор на  Дени
23.02.2010 20:40

Дефиницията на интелигентността в най-сбит и универсален вид е: способността да се придобиват знания и успешното да се прилагат за справяне с непознати ситуации.

деси
деси
22.02.2010 19:11

Не си направих труда този път да прочета останалите коментари. Не знам и как е положението с черните (хаха, това може веднага да се вземе за расистко определение) в Африка, но познавам доста такива тук в Европа. Ще си призная нещо, аз винаги съм имала известна слабост към хора с големи усмивки, а по-големи от тези на африканците надали има, така че по природа имам предразположение към тях. Работата е там, че въпреки предразсъдъците, винаги идва един момент, в който преставаш да виждаш разлики и всъщност даже забравяш, че човекът срещу теб има друг цвят (даже може да се постреснеш… Прочети нататък »

деси
деси
Отговор на  Truden
22.02.2010 20:40

еййййй, не ми се смей! истина говоря! даже в семейството ни има един (PhD по математика и икономика)- страшен симпатяга и мой любимец (конгоанец)

Nikolay Kolev
Отговор на  деси
23.02.2010 10:53

Да се правят изводи по ограничена извадка е доста погрешен подход – питай PhD-то! 😉

В училището да дъщеря ми има само едно черно момче, което е напред с материала в училище, но другите черни го мразят. Казват, че не бил черен, че не бил… гангстер като тях.

деси
деси
Отговор на  Nikolay Kolev
23.02.2010 13:59

Това беше просто най-близък пример, но не и единствен. Както казах в горния си коментар, не живея в Африка, не съм заобиколена от африкански африканци и поради това мога да говоря единствено за черните, които съм срещала на европейска територия и които по случайност масово са с висше образование (включително и тези от улиците на Солун, които продават пиратски дискове, говорят един изключително сносен гръцки, доста добър английски и още бог знае колко африкански езика и са отишли там главно за да учат, а и защото е най-лесния начин да избегнат мизерията)… Така е и в Берлин (вярно е, че… Прочети нататък »

Дени
Дени
23.02.2010 13:34

Расизъм не е ли същото като национализъм само дето обхваща цяла раса? Какво е национализъм? Обич към твоята родина, но това не значи омраза към другите. Национализъм е желанието твоята нация да има определени предимства в границите на държавата ти, пред другите нации. Това също е почитта към културните и интелектуалните постижения на твоята родина и искането те да бъдат уважени от другите нации. Сега, преравнете това на по-голяма основа, която е една раса и ще стигнете до расизъм. Расизъм няма нищо общо с това, което хората си мислят в днешни дни. Омразата към друга раса, superiority complex-а който имат… Прочети нататък »

Lyubomir Sirkov
Отговор на  Дени
23.02.2010 18:31

В постинга си Труден се е постарал добре да формулира идеята си, а тя е, най-просто казано: че трябва да се познават и да се отчитат особеностите на представителите на отделните култури. В някои от примерите, които дава, прозират обаче неточности.
Например, като изтъкваш факта, че африканците нямат шампион по шахмат, трябва някак да обясниш факта, че и японците нямат…

Sina_macosi
Sina_macosi
Отговор на  Lyubomir Sirkov
13.10.2010 16:16

А също така,че няма Български фолософ

Dido
Dido
31.12.2010 16:00

когато става дума за различия между расите не е разумно да се съди за дадена раса от отделен индивид . расовите различия си проличават при глобален поглед. и като погледнем глобално черната раса ще забележим примитивна култура и мислене .в по голямата част от еволюцията те са били облагодеталствани от природата и са живели в среда която не е предразполагала развитие на мозъка и по сложно мислене за разлика от азиятците и европейците. ако погледнем глобално българия неминуемо ще забележим че и ние не смем ного умни (макар да се мислим за втори по интелигентност в света !?) истината е… Прочети нататък »

Георги
Георги
23.05.2012 21:54

от близо 2 години работя в Нигерия с черни и мога да кажа без каквито и да е колебания, че средния интелект на черния е много далеч от този на белия човек, също че са изключително мързеливи,хора които са завършили колеж не могат да смятат и пишат!!!!????