РАСИЗЪМ

Когато преди петнадесет години пристигнах в ЮАР, попитах един българин, кое е най-лошото в тази страна.
„Ще си имаш работа с черни“ – бе отговорът му.
„Не съм расист“ – засмях се аз.
„Знаеш ли каква е разликата между расиста и туриста в ЮАР“ – засмя се на свой ред приятеля.
„?“ – повдигнах рамене в знак на невежество.
„Две седмици“ – бе отговорът.

Приех го като виц, до момента в който трябваше да си имам работа с черни.
Не, не станах расист след две седмици.
Дори и след петнадесет години не съм станал такъв.

В Уикипедията попадам на страницата, която ни обяснява какво е расизъм:

Расизмът е предразсъдък, основан на вярата, че човешките раси имат физиологични особености, които предопределят тяхната култура и способности. Обикновено расизмът включва идеята, че една раса е по-висша и има правото да управлява и доминира над другите.

Ако интелектът е физиологична особеност и се предполага, че след петнадесет години общуване с черните все още имам предрасъдъци, значи аз съм расист.
Но, аз съм НЕОБИКНОВЕН расист, който не смята, че една раса е по-висша от друга и има правото да управлява и доминира над другите раси.

Та, думата в случая е за интелектуалните различия между черната и останалите раси.
Наистина ли е предрасъдък да вярваме, че има разлика между интелектуалното ниво и възможности на бялата и черната раси.
Вземам бялата раса за съпоставка с черната, защото като бял човек ми е по-лесно да направя сравнението.

След всичките тези години в тесен допир с черните вече не си задавам въпроса за цивилизованата изостаналост на „майката на човечеството“ Африка.
Не се питам защо няма черен Нобелов лауреат в областта на науките.
Вече ми е ясно защо нямат математици, физици или химици със заслуги в тези науки.
Знам защо нямат шампион по шахмат.
Не ме учудва липсата им на усет за прави и паралелни линии.
Ако „факт“ е синоним на „предрасъдък“, значи аз съм човек с тежки предрасъдъци към интелектуалните способности на черната раса.

Въпросът е, расизъм ли е подчертаването на тази интелектуална слабост на черната раса?
Расизъм ли е ако подчертаем мързела на циганите?
Расизъм ли е, ако подчертаем жестокостта на белите? (уверявам ви, няма по жестока раса)

Кое прави една раса по-висша, интелектуалните й способности или душевната й чистота?

Ето, че стигнахме до нещо, което черните имат, а липсва при белите като раса – душевната чистота.
От там идват и успехите им в развлекателния бизнес като добри певци и музиканти.
Джазът е най-яркият израз на чистата душевност на черната раса.

Но аз съм расист, защото казвам, че черните и белите не са ЕДНАКВИ не само по цвят на кожата, но и по интелект.
Няма значение, че не оспорвам тяхното равноправие с останалите раси.
Според определението за расизъм аз съм расист.
Не е важно, че обичам черните колкото и белите.
Щом виждам интелектуалната разлика, значи по дефиниция съм расист.

Сигурен съм, че много от вас, заблудени от пропаганда и определения, също смятат себе си за расисти.
Споко, може и да не сте расисти, но още не го знаете.
А онези, които размахват сопата на расизма, да огледат първо себе си.
Защото е двуличие и признак на слабост да не признаеш пред себе си очевиден факт, заради криво разбрано човеклюбие и духовна извисеност.

П.С. Ако не сте общували по пет дена в седмицата за поне пет месеца, с пет черни, коментарите ви ще бъдат приети единствено като учтиво засвидетелстване на внимание.

0 0 гласа
ОЦЕНКА

Подобни статии

Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
26 коментара
най-стари
най-нови най-гласувани
Мнения в полето
Виж всички коментари
Сандо
20.02.2010 13:15

Много искрена и човешка позиция! И аз съм на мнение, че различията между расите, културите и народите са основната ценност на човешкия род. И само бих допълнил, че според мен черната раса не е по-малко интелигентна от бялата, ами просто е интелигентна по различен начин. Както впрочем има разлика и в мисленето на двата пола – мъжете и жените имат различно светоусещане i по различен начин възприемат времето и пространството, но в крайна сметка се допълват взаимно и ничий интелект не би струвал и пукната пара, ако не е в тандем с този на противоположния пол.

Дени
Дени
Отговор на  Truden
23.02.2010 12:53

Хмммм… Това ми напомня на един разговор който имахме преди около месец 🙂

Нина Гордиюк
20.02.2010 16:02

Малко съм общувала с представители на черната раса. Доста съм общувала с цигани. Не харесвам думата роми – те самите не се идентифицират така. Нямам предразсъдъци към тях. И до сега имам добри приятели цигани, с които продължавам да общувам. Различни ли са? И да, и не. Също като и негрите, и китайците, и… Та дори ние, представителите на бялата раса не сме еднакви. Мисля, че обяснението на думата расист е непълно и неточно.

иванушка
иванушка
Отговор на  Нина Гордиюк
03.12.2014 20:58

И аз не харесвам думата гяур или сука,но хората я използват за да ви идентифицират така че по добре нещата да се наричат с истинските имена !!! Когато си разговарям на РОМСКИ аз казвам …,,ме сиом ром“ /превод от ромски аз съм ром/ , а не ,, ме сиом циганин“ Не знам с какви роми сте общували или сте имали някакви отношения ,но е видно че те не са били грамотни най малкото а може би спечелването на два лева е било по важно от това как ще ги наречеш!!! Нямали сте предрасъдаци каква лъжа ,по скоро нямате разсъдък В… Прочети нататък »

Nikolay Kolev
22.02.2010 14:37

Расизъм винаги ще има, тъй като това е естествен механизъм за оцеляване на рода. Това за мен е просто е вариант на национализма, тъй като има много нива на самоидентификация. Много пъти съм се питал дали интелигентността (която между другото е само един вид и има точна дефиниция) е в различни граници заради културни и социални различия, но нямам отговор все още. Така или иначе, няма нищо лошо в това един да е по-добър в една, а друг – в друга област, което се казва „специализация“. И различията не идват от цвят на кожата, а от генетични особености. С напредването… Прочети нататък »

Nikolay Kolev
Отговор на  Truden
22.02.2010 22:41

Разбира се, че има връзка с оцеляването ни, но на подсъзнателно, инстинктивно ниво. По-различните от нас (т.е. по-далечни по отношение на самоидентификацията ни) са ни биологични конкуренти. Ксенофобия, расизъм, шовинизъм според мен са все производни на това, според мен.

Дени
Дени
Отговор на  Nikolay Kolev
23.02.2010 13:06

„Много пъти съм се питал дали интелигентността (която между другото е само един вид и има точна дефиниция)“
Интересно ми е да знам каква е тази точна дефиниция за интелегнтост? 🙂

Nikolay Kolev
Отговор на  Дени
23.02.2010 20:40

Дефиницията на интелигентността в най-сбит и универсален вид е: способността да се придобиват знания и успешното да се прилагат за справяне с непознати ситуации.

деси
деси
22.02.2010 19:11

Не си направих труда този път да прочета останалите коментари. Не знам и как е положението с черните (хаха, това може веднага да се вземе за расистко определение) в Африка, но познавам доста такива тук в Европа. Ще си призная нещо, аз винаги съм имала известна слабост към хора с големи усмивки, а по-големи от тези на африканците надали има, така че по природа имам предразположение към тях. Работата е там, че въпреки предразсъдъците, винаги идва един момент, в който преставаш да виждаш разлики и всъщност даже забравяш, че човекът срещу теб има друг цвят (даже може да се постреснеш… Прочети нататък »

деси
деси
Отговор на  Truden
22.02.2010 20:40

еййййй, не ми се смей! истина говоря! даже в семейството ни има един (PhD по математика и икономика)- страшен симпатяга и мой любимец (конгоанец)

Nikolay Kolev
Отговор на  деси
23.02.2010 10:53

Да се правят изводи по ограничена извадка е доста погрешен подход – питай PhD-то! 😉

В училището да дъщеря ми има само едно черно момче, което е напред с материала в училище, но другите черни го мразят. Казват, че не бил черен, че не бил… гангстер като тях.

деси
деси
Отговор на  Nikolay Kolev
23.02.2010 13:59

Това беше просто най-близък пример, но не и единствен. Както казах в горния си коментар, не живея в Африка, не съм заобиколена от африкански африканци и поради това мога да говоря единствено за черните, които съм срещала на европейска територия и които по случайност масово са с висше образование (включително и тези от улиците на Солун, които продават пиратски дискове, говорят един изключително сносен гръцки, доста добър английски и още бог знае колко африкански езика и са отишли там главно за да учат, а и защото е най-лесния начин да избегнат мизерията)… Така е и в Берлин (вярно е, че… Прочети нататък »

Дени
Дени
23.02.2010 13:34

Расизъм не е ли същото като национализъм само дето обхваща цяла раса? Какво е национализъм? Обич към твоята родина, но това не значи омраза към другите. Национализъм е желанието твоята нация да има определени предимства в границите на държавата ти, пред другите нации. Това също е почитта към културните и интелектуалните постижения на твоята родина и искането те да бъдат уважени от другите нации. Сега, преравнете това на по-голяма основа, която е една раса и ще стигнете до расизъм. Расизъм няма нищо общо с това, което хората си мислят в днешни дни. Омразата към друга раса, superiority complex-а който имат… Прочети нататък »

Lyubomir Sirkov
Отговор на  Дени
23.02.2010 18:31

В постинга си Труден се е постарал добре да формулира идеята си, а тя е, най-просто казано: че трябва да се познават и да се отчитат особеностите на представителите на отделните култури. В някои от примерите, които дава, прозират обаче неточности.
Например, като изтъкваш факта, че африканците нямат шампион по шахмат, трябва някак да обясниш факта, че и японците нямат…

Sina_macosi
Sina_macosi
Отговор на  Lyubomir Sirkov
13.10.2010 16:16

А също така,че няма Български фолософ

Dido
Dido
31.12.2010 16:00

когато става дума за различия между расите не е разумно да се съди за дадена раса от отделен индивид . расовите различия си проличават при глобален поглед. и като погледнем глобално черната раса ще забележим примитивна култура и мислене .в по голямата част от еволюцията те са били облагодеталствани от природата и са живели в среда която не е предразполагала развитие на мозъка и по сложно мислене за разлика от азиятците и европейците. ако погледнем глобално българия неминуемо ще забележим че и ние не смем ного умни (макар да се мислим за втори по интелигентност в света !?) истината е… Прочети нататък »

Георги
Георги
23.05.2012 21:54

от близо 2 години работя в Нигерия с черни и мога да кажа без каквито и да е колебания, че средния интелект на черния е много далеч от този на белия човек, също че са изключително мързеливи,хора които са завършили колеж не могат да смятат и пишат!!!!????