Светът оглупява от горе надолу

0
304

Не знам… [замислен]

Доскоро си мислех, че световният елит умишлено държи простолюдието и не толкова простите люде в невежество, като преднамерено и системно го оглупява. Не звучи граматически правилно но един човек може да оглупее група хора или дори цял народ. Прецаква му образованието, медиите, културата, стремежите и надеждите, и ето ти оглупен народ.

Та, право на темата – от няколко дни ми се върти мисълта, че светът оглупява в своята цялост, без изключения и от горе надолу.
За ваше добро ще ви помоля да четете внимателно, ако искате да поумнеете и да не си останете глупави. И не се дразнете на интелигент’некоректния ми език, защото с него целя да изгоня непоправимите глупаци. Макар че ще ги видим в коментарите…

Като примери в моя аргумент че светът оглупява, ще ползвам войната и предхождащите я събития, защото един глупав човек не може да мисли по-далеч от днешния проблем. И на това се надяват глупавите ни лидери, когато ви оглупяват.

Процъфтяващият социализъм се срути, преди да видим обещаваното светло бъдеще. Всички които искахме да имаме банани на всекидневната си трапеза, и да си ги хапваме даже докато разхождаме тесните си американски дънки по селското гезме, наистина получихме по един по-голям… банан. Същото получиха и руснаците.
И американците решиха, че след като са ни нахакали по един банан, от който няма отърване, вече могат да ни доят както си искат. Но за целта първо трябваше да ни острижат, за да им е по-лесно. Разбира се същото важеше и за Русия.
Остригаха ни енергетиката, армията, животновъдството, промишлеността и другата топлеща ни вълна и ни оставиха по банани.

Тъпите оглупяващи американски лидери, заедно с оглупените американци решиха, че са победили социализма, а заедно с него и Русия. И то си беше вярно, но не трябваше да си го мислят. Защото мисленето не е полезно при глупаците. Дори напротив, съвсем естествено е мисленето да е изключително опасно занимание за глупаците. Точно поради тази опасност елита е решил, че трябва да мисли заради масите, но… кой да мисли заради елита. И така оглупяването започва от горе надолу; колкото по-глупав става елитът, толкова х 100 е оглупен народът.

САЩ заедно с бананите обеща на Русия да не разширява НАТО на изток, и руските глупаци които сринаха цяла империя заради банани и тлъсти сметки в западни банки им повярваха. Даже не пожелаха да го напишат на лист, защото добродушният глупак си мисли, че ако си вярваме не ни трябва писан договор, а ако не си вярваме той не струва и хартията на която е написан.
Но не е така. Защото ако един ден стигнеш до тъпата идея да унищожиш света, защото не ти трябва свят без Русия, светът трябва да види черно на бяло причината поради която го правиш.
А то иначе, докато ни се разкапват месата от радиация ще проклинаме само Путин, че заради някаква си Украйна и едно глупаво ненаписано на хартия обещание на САЩ, е решил да отпише живота от лицето на земята.

И докато Русия хрупаше банани и пълнеше западните банки с парите на олигарсите си, НАТО (разбирай САЩ) леко полеко се примъкваше към границите на добродушния глупав мечок.
Американските глупаци решиха, че е много по-лесно да управляваш една събрана (да не се бърка с „обединена“) от кол и въже Европа, отколкото няколко десетки бананови републики и набързо набута в Европейския „Съюз“ всички наскоро покорени светлобъдещни  държави. Без Русия разбира се. Защото една оглупяваща държава си мисли (което вече казахме е опасно), че ако няма враг, нейната икономика губи важно перо – оръжейното. И за да е съвсем сигурна, че няма да го загуби това важно перо, САЩ измислиха тероризма. ОК, няма да ползвам опасната за глупака думичка „измислиха“. Ще ползвам „създадоха“.

В същото време Русия усети, че заедно с тероризма, и те са създадени като враг на САЩ, и започнаха да мислят по-малко за банани и повече за въоръжаване. Но американците решиха, че могат да бъдат още по-глупави отколкото са, и спретнаха една демократична революция за банани в Украйна. И понеже Украйна беше определена (отново без хартиен договор) за неутрална и off limits за двете глупави страни, Русия се впрегна и си прибра обратно Крим, където имаше своя военна база. (Защо да дава цял полуостров за база на НАТО) И това беше първият не толкова глупав акт след продажбата на СССР за банани и банкови сметки. Докато Русия организираше мирния референдум за връщането на Крим към матушка Русия, в Донбас решиха, че могат да направят същото, ама на своя глупава глава. Без Русия.

И се започна! В Донбас проблеми и война, в Крим радост и проблеми, в Русия санкции и проблеми. Целият свят реши, че не може Украйна да се разпарчадисва като Югославия, а Крим да се анексира като Тексас. Това не ти е Америка. Някаква си бананова Русия не може да бъде САЩ и да прави като САЩ.
И всичко това се дирижираше от глупавите САЩ, които бяха решили, че Русия е по-глупава, за да може да прави техните глупости.
Но дойде време, когато САЩ настигна Русия по глупост. Всъщност за това помогна инерционната глупост, предизвикана от глупавото късогледство да остави контролирания европеиден съюз на милостта на Газпром (Русия). Изключително лош мениджмънт на европейската територия.

И Газпром помпеше газ към Европа и пари към Русия. А тя пък си мълчеше под санкциите, произвеждаше оръжие и армия, и изпращаше част от тях в „самообявилите се“ две републики в Донбас, като в опитно и тренировъчно поле.
Оглупяващият САЩ пък даде друга възможност на Русия да си направи една тренировка в Сирия. И така Русия стигна до глуповатата идея, че САЩ могат да го духат, защото вече не ни трябват техните санкционирани банани. При следващата гнила пратка ще им наврем скапания банан отзад.

И САЩ не закъсняха (естествено) и напълниха Украйна с оръжие и идеи за възвръщане на Донбас и Крим. Защото видиш ли зад вас украинците стоят по-малко глупавите и по-богати на банани демократични държави от НАТО.
И по-глупавите украинци си стовариха половината войска пред Донбас, което бе добре дошло за по-малко глупавите руснаци.

И БАМ! Война (военна операция).
Руснаците най-после решиха че са на една глупост с американците и вече могат по подобие на техните военни операции (не войни), да си спретнат и те една такава. Не дадоха име на операцията, но тя от самосебе си се самообяви за „Операция Z“.

И тук идва цветът на глупостта.
Внимавайте сега, защото не знаете колко сте глупави!

Целият демократичен свят, решава че Русия все още няма право да прави глупостите на САЩ, и под тяхно ръководство (на САЩ) налага пълни (по-глупавите казват „тотални“) санкции на Русия. Разбира се санкциите на важат за газа без който Европа не може. Всички банани за Русия са спрени, всички руски пари в демократичните банки са арестувани. Русия остана без СССР, без мечтаните банани и без парите в западни банкови сметки.
И с това започна нейното леко поумняване, или да го кажем по-простичко преминаване към приемлива глупост. Русия решава да не действа по американски, а сдържано и като не глупав търговски партньор не спира доставките на газ. Парите от Европа продължават да вървят по тръбите на Газпром към Русия. В САЩ се отказват от руския петрол и понеже Саудитска Арабия, Иран и Венецуела не вдигат телефона за молбите на Байдън, цените на бензина така скачат, че им дават името „путинови цени“. Американците вече не могат да отдидат до Уолмарт и МакДоналдс с автомобилите си, и когато все пак се доберат пеш, там ги очакват изпразващи се рафтове и високи цени. Разбира се, това е само началото. Все още не е ясно каква друга глупост им е скроил Путин.

Вярно е, че около 300 милиарда долара руски пари са арестувани в банките на САЩ, но автомобилите и производството искат гориво, а не хартия и компютърни цифрички (разбирай пари).
И докато САЩ търсят петрол, Европа търси рубли, за да си купи газ от Русия. Защото Путин заповяда всички страни, които са му наложили санкции да плащат газа с рубли.
Защо Путин иска плащане в рубли?
Много просто – не му трябват долари и евро, щом не търгува (поради санкциите) със свободния демократичен свят. На Русия вече ѝ трябват валути на държавите с които ще търгува. Индийски рупии, китайски юани, южноафрикански рандове и т.н.

Ама Русия нарушавала договорите за продажба на газ, където пишело долари и евро. Освен това на пазара за пари няма рубли, защото всичките са в Русия. А щом всички рубли са в Русия, Путин ще определя цената. Не може така, реве демократизмът, не е честно и законно. Ами, подсмихва се Путин, приемате го като ответна санкция, ако мислите, че санкциите са законни.

В същото време Саудитска Арабия (СА) договаря с Китай да им продава петрола си (или част от него) за китайски юани. И понеже Китай купува 25% от петрола на СА, ако се стигне до там, че всичкия този петрол ще се плаща с юани, доларът вече няма да е разервна валута на света.
Защо?
Защото ако Русия търгува с рубли, Китай и СА с юани, Индия с рупии, ЮАР с рандове… абе 3 милиарда от световното население спре да търгува с долари, тогава доларът няма да е вече онази търсена валута, която осигурява космически дефицити и заеми. Цената му ще падне. И нали знаете, че ако всичко се плаща с банани, но изведнъж хората решат да плащат с матрьошки, цената на бананите пада и един банан почва да се продава в магазина за два банана. Нещо като фалит на валутата, което умно наричаме „хипер инфлация“.
Но ако не може да си го представите с банани, мислете за долара като за ранд, рупия, юан, йена и други подобни нормални валути. Към тази мисъл прибавете в не далечно бъдеще фалит на САЩ, защото САЩ не може да се издържа с „нормална“ валута.
Мда… Тази идея, колкото и глупава да ви се струва, трябва да ви изглежда напълно нормална, защото глупостта е станала норма, нормалност.

И така, ако след прочетеното сте по-малко глупави, може да видите, че причините за сегашната война не са само в глупавия Путин, който стои начело на глупавата Русия. Причините са и в глупавия (очевидно за всички) Байдън, Макрон, Джонсън, някакъв канцлер на който не му помним името, и дори на такива незначителни обявени от САЩ лидери като нашия Кирчо, и оглупените народи, които те водят на медийна каишка.

И ето че стигнахме и до извода, който трябва да направим от тази глупава история; никой глупак не знае че е глупав.

Хубавото на този извод е, че може да бъде метнат като кюфте на всяка скара (барбекю).
Ако някой ви метне на вашата скара кюфтето „никой_глупак_не_знае_че_е_глупав“, вие веднага може да му го върнете да се препече на неговата скара. И ако се нахраним с тази идея, няма да се мислим за по-умни от другите. Ще сме еднакво глупави и ще си живеем в блаженство.
Защото ignorance is bliss.

И не се притеснявайте. Идва поумняване.
Вашият празен стомах ще ви поумни.

 

Поръчай книгата Труден Бог
предишна писаницаВреме е за нова почивка от Facebook
следваща писаницаПолитиката е изкуство на възможното
Труден
Роден: да, в Белене (Плевенско) | Местожителство: Зорница/Смолянско | Възраст: неузряла | Женен: щастливо за Анелия Енчева | Деца: Денислав и Надежда | Тъмно минало: комсомолски секретар, две сбивания | Светло бъдеще: закъснява
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
0 коментара
Мнения в полето
Виж всички коментари