Да ги изритамеВ предната си статия „НЯМА ДА ГЛАСУВАМ“ поставих въпроса за не-гласуването като липса на доверие към политиците.

Замислих се върху нашата „демокрация“, която не зачита недоверието като легален глас на народа.
Получава се така, че онези, които имат пари могат да си направят партия, да я популяризират и дори с 5-10% от гласоподавателите да управляват България.

Политиците манипулативно представят не-гласуването като аполитичност или социална незаинтересованост.
Твърде удобно и много не вярно.
Както вече споменах в предната статия, ние сме като в един голям Форум, където избираме своите водачи.
Пред нас са двеста човека (да кажем) и трябва да изберем сто от тях.
При избора, въпросът не е да изберем по-малко лошия или по-добър от лошия, а да изберем онези, които отговарят на нашия личен критерии за интелигентност, професионалност, честност, всеотдайност и вярност.
Ако никой не отговаря на тези критерии, съвсем нормално е да не гласуваме за никого.

Нека кажем, че повечето от събралите се във форума не гласуват за никого, защото никой не заслужава техния глас. Получава се така, че държавата ще бъде управлявана от малцинството и ПРОТИВ ВОЛЯТА на мнозинството.
Защото волята на мнозинството е „НЕ ИСКАМ НИКОЙ ОТ ТЕЗИ ДА НИ УПРАВЛЯВА“.
Четири години бяхме управлявани против нашата воля (с 45% гласували) и резултатът е на лице – окрадоха България, окрадоха и Европа.

Та, каква ми беше мисълта?
А да, тя е за СПЕШНАТА НУЖДА от поправка в Закона за избиране на народни представители
Тази поправка трябва да определи 50% минимална граница на гласувалите в избори за народни представители и общински съветници.

!

Ако гласоподавателите в изборите са под тази петдесет процентова граница, изборите трябва да се обяват за невалидни, кандидатите за които е гласувано НЕПРЕМЕННО да се ПОДМЕНЯТ и да се проведат нови избори.
Подмяната на кандидатите в невалидни избори е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, защото им е било отнето доверието на народа.

!

Това правило трябва да се прилага за всеки избирателен район.
Ако в избирателния район са гласували по-малко от 50%, това значи, че НИКОЙ НЕ Е ЗАСЛУЖИЛ ДОВЕРИЕТО НА НАРОДА.
Изборите в този район трябва да се обяват за невалидни и да се проведат наново, след подмяна на кандидатите.

!

Тази поправка осигурява демократичното право на народа да ръководи държавата с мнозинството си.
Нещо повече – народът избира не партия, а човек, защото ако има липса на доверие, човекът ще бъде подменен, а не партията. И ако човекът е заслужил доверието на народа, той (народът) ще гласува за него.

!

При това положение всяка партия ще внимава, кого предлага за кандидат, и ничие място няма да бъде подсигурено от партията.
Тези, които управляват днес, ще внимават, защото на следващите избори може да се наложи да бъдат подменени, поради недоверието на народа, изразено в по-малко от 50% гласували.
Народът ще има срещу партийните олигарси сигурно средство за управление – ако не се грижите за нас, няма да гласуваме на следващите избори, за да ви изхвърлим от листите.

Простичко и сигурно средство да ръководите държавата си.

Поръчай книгата Труден Бог
предишна писаницаНЯМА ДА ГЛАСУВАМ
следваща писаницаБял Сън
Труден
Роден: да, в Белене (Плевенско) | Местожителство: Зорница/Смолянско | Възраст: неузряла | Женен: щастливо за Анелия Енчева | Деца: Денислав и Надежда | Тъмно минало: комсомолски секретар, две сбивания | Светло бъдеще: закъснява
Запиши се за отговори
Уведоми ме за
guest
7 коментара
най-стари
най-нови най-гласувани
Мнения в полето
Виж всички коментари
Весела
12.05.2009 18:41

Така или иначе на тези избори законът няма да бъде променен. Но дори да беше – откъде мислиш че ще се появят хората, които ще ти харесат? Така че още веснъж помисли, преди да се откажеш да гласуваш. Защото има хора, които винаги гласуват. Те ще изберат вместо теб. А ти после пак ще хленчиш.

casperpld
12.05.2009 23:56

Браво. Добра статия… отново. Споделям вижданията ти! Но реално погледнато ония в парламента никога няма да гласуват закон, който може да ги остави без „хляб“…

Един Луд
02.06.2009 10:44

Много добри разсъждения, но няма да се случат, понеже хората МЪЛЧАТ! Лично аз не вярвам на хора, които не гласуват и така протестират. Какво протестират?!? По този начин автобусите от турция, които гласуват по два пъти НИ избират управляващите. Българите ставаме едно хленчещо стадо. Ако наистина искаш да протестираш отиди до урните, вземи бюлетината на най-омразната партия и напиши „крадци!. Това е най-малкото, което можете да направите, за да протестирате. Иначе ако не отидете – не правите абсолютно нищо! А относно гласуването за „най-малкото зло“ – тъжно, но факт е! Всеки, който стане депутат ще иска да се облагодетелства –… Прочети нататък »

stir
stir
08.05.2010 2:02

На пръв поглед не виждам проблем. По-вероятно е и на втори да не видя. Мисля, че имаме нужда от раздвижване/промяна на из. система, но задействано от хора, които са достойни да обяснят тази нужда.